Business Analist - ICT Architect
Bouw bruggen tussen business en ICT!
Introductie
Verandering is een constante waardoor alles voortdurend evolueert, ook in het bedrijfsleven. Succesvolle bedrijven slagen er in hun organisatie flexibel op te stellen om bedrijfsmodellen en processen soepel bij te sturen en te harmoniseren. Om de huidige en toekomstige bedrijfsprocessen in kaart te brengen, doen deze bedrijven beroep op een "Business Analist - ICT Architect". Als Business Analist bouwt u bruggen tussen de 'Business' en 'ICT', en brengt u zo de veranderende processen in beeld. Een boeiende en tijdloze job! Deze uitdagende opleiding brengt u de nodige kennis op alle niveaus bij, waarbij ook aandacht is voor de noodzakelijke soft skills zoals samenwerken, communiceren, workshops leiden, etc. Voor deze opleiding hebt u geen ICT-achtergrond nodig, een analytische geest en een neiging naar formaliteit is wel aangeraden!
Wat kent u na het volgen van deze opleiding?
- U verwerft kennis via voorbeeld Business Cases en u leert op basis van een aantal zelf uitgewerkte business cases alle stappen voor een succesvolle business analyse aan.
- Na deze opleiding en een succesvolle eindwerkverdediging krijgt u een SBM Certificaat.
- Er is een uitgebreide alumniwerking én u krijgt 1 jaar gratis lidmaatschap van de IT Club.
Omschrijving
De opleiding gaat van start met toelichting van de nodige soft skills waarover een Business Analist moet beschikken. Via een workshopoefening krijgen de deelnemers inzicht in hun persoonlijke soft skills met als doel onvolkomenheden aan te pakken.
Vervolgens leert u - vertrekkende vanuit een Business Case - de 'vertaalslag' te maken van de bedrijfsprocessen en business requirements naar een nog te bouwen (of aan te passen) softwareapplicatie. De bedrijfsprocessen worden vastgelegd in een Business Process Diagram, gebruikmakend van universele notatie BPMN 2.0 en flowcharting op basis van Unified Modeling Language (UML). Na de Business analyse volgt een functionele analyse die de basis vormt voor het functioneel ontwerp en het technische ontwerp. U leert op een praktijkgerichte manier deze specifieke Business Analyse Methodology. Tijdens de opleiding is er ook aandacht voor ICT Architectuur. Op het einde van deze opleiding leren de deelnemers aan de hand van een overkoepelende oefening een Business Case van A tot Z uitwerken.
Voor wie is deze opleiding bestemd?
- De Business Unit manager, IT manager, projectmanager/directeur, Business Analist - ICT Architect (in spé), Operational manager, Change manager, Marketing manager/directeur, Business Development Manager, die ambitie hebben om zelf Business Analist - ICT Architect te worden of die zelf over voldoende kennis wil beschikken om een team met Business Analisten - ICT Architecten aan te sturen, in te huren of te evalueren.
- U bent pas afgestudeerd graduaat, ingenieur, economist, jurist, en u hebt een analytisch denkvermogen en een passie voor formalisme en volledigheid.
Voorkennis
- Personal skills/competenties: analytische denkvermogen, empathie, assertief, communicatief, aanleg voor formalisme.
- Technical skills: er zijn geen specifieke technical skills vereist.
Methodologie
De opleiding is een afwisseling tussen het bijbrengen van concepten, terminologie en methodologie en hands-on oefeningen -workshop formule- waarbij u de aangeleerde methodes, concepten inoefent binnen de toegeleverde templates binnen het softwarepakket "Enterprise Architect".
Programma
Deze opleiding bestaat uit 11 lesdagen. De laatste ingeplande lesdag is bedoeld voor de eindwerkverdediging.
Module 1: Toegepaste softskills
In deze module krijgt deelnemer inzicht in de rol van een Business Analist en wordt het "ideale softskills profiel" waarover een Business Analist dient te beschikken om deze jobrol optimaal te kunnen invullen geschetst. Via de Myers-Briggs methode (MBTI Type indicator) krijgen de deelnemers inzicht in hun persoonlijkheid. Op basis van dit zelfbeeld kan deelnemer beter begrijpen hoe hij/zij kan werken om bepaalde softskills verder te ontwikkelen.
- Samenwerken en communiceren
- Conflict en kritiek hanteren
- Probleemoplossend leren handelen
- Faciliteren en leiden van stakeholder workshops
- Realistisch overtuigen
Module 2: ICT Architectuur
In deze module krijgt de deelnemer een overzicht en inzichten over hoe IT een business strategie helpt realiseren. Vaak komen business-analyse-vragen hieruit naar voor.
- Hoe is IT waardevol voor de business?
- Business IT-Alignment
- COBIT: van Business doelstellingen naar IT-enablers
- Enterprise architectuur met TOGAF en Archimate
- Fast IT vs Core IT
- Cloud / on-premise / hybride
- Niet-functionele requirements
- Goede keuzes maken: tools van Gartner en Forrester
Module 3: Business analyse methodology
Vertrekkende vanuit een Business Case wordt in deze module de Business Analysemethodologie bijgebracht:
- Bedrijfsstrategie vastleggen: middellange termijn (3 tot 5 jaar)
- Situatie ASIS: welke zijn de kernprocessen, kernbegrippen,
- Kernprocessen opnieuw in vraag stellen
- Op welke domeinen informatie inwinnen?
- Prioriteiten
- Welke processen eerst onder controle krijgen
- Proces optimalisatie en gebruikte methodologie
- Deliverables van Business Analyse
- Opmaak van Omgevingsmodel
- Opmaak van Domeinmodel (grafisch woordenboek van terminologie dat gebruikt wordt)
- Zakelijke processen (BPmodels)
- Requirements: Eisen
- Gebruikte formele notietechnieken: Basics van BPMN en UML
Module 4: Functionele analyse
In deze module wordt de Functionele Analyse methodologie bijgebracht op basis van de 4 modellen die uitvoerig worden toegelicht:
- Uit de requirements van de Business Analyse (4 deliverables uit module 3) wordt vertaald of afgeleid wat het te bouwen of te kopen 'systeem' moet 'kunnen'
- Deze requirements worden vertaald naar:
- Application context door middel van Use Cases,
- Use Case scenario's in activiteitendiagramma (uit UML)
- Systeeminformatie model = dieper vertaling van een domeinmodel (dieper uitgewerkt op klassemodel maar op basis van inhoud van alle Use Case scenario's)
- Applicatiespecificatie (2 varianten):
- Grafische User interface (functionaliteit)
- Een 'Service' tussen systemen
Module 5: Uitwerking business case
Deze module is de alles samenvattende module waarin alle opgedane kennis samenkomt! Via een handson oefening leert de deelnemer vertrekkende vanuit een concrete Business Case alle stappen - gaande van Business Analyse over Functionele analyse ... - te doorlopen.
Opdracht het maken van een eindwerk en verdediging van het eindwerk voor een jury (laatste lesdag):
Deelnemers zullen in het begin van de opleiding een opdracht toegewezen krijgen (of deelnemers mogen ook zelf een voorstel doen, dat door de peterdocent wordt goedgekeurd). Deze uitgewerkte opdracht zullen deelnemers volledig gedocumenteerd en uitgewerkt aan de peterdocent van de opleiding overhandigen. Deelnemers zullen dit eindwerk voor een vakjury verdedigen. Op het einde van het traject krijgen deelnemers een certificaat van deelname aan de opleiding met hierop hun slaagcijfer (= punten van de vakjury).
Filip De Sutter
"Empowered entrepreneur" die samenwerkt met een geschoold team van Business & IT professionals ten dienste van enthousiaste klanten.
Filip is peningmeester en mede-oprichter van de IIBA Brussels Chapter.
Filip heeft een enorme ervaring op zowel technisch als functioneel vlak. Hij starte zijn professionele loopbaan in de jaren 80 als software designer, een functie die hem een solide basis opleverde voor een verdere succesrijke carriere.
De diversiteit van sectoren waarin hij actief is (kleine & middelgrote enterprises, overheid, retail, automotive, security, grote bedrijven, enz.) hebben hem de opportuniteit gegeven om de nodige functionele kennis op te doen in bijna alle domeinen van management computer science. Bovendien geeft hij hierdoor ook de mogelijkheid gehad om zich te verdiepen in verschillende technische en niet-technische rollen op dezelfde of verschillende projecten.
Op business gebied heeft Filip de competentie in functionele analyse, business process re-engineering, reverse engineering, business process innovatie en business strategie.
Als senior professional streeft hij ernaar zijn management skills up-to-date te houden en behaalde hij het MBA-diploma om te voldoen aan de hoge business standaarden van zakenwereld. Een training in juridische expertise voltooit zijn professionele vaardigheden.
Zijn MBTI indicator is ISTJ.
Specialties:
- Bruggen leggen tussen business en IT.
- Empowering people"
- Omzetten van projecten naar oplossingen
Hans Vandenbogaerde
IT trainer, consultant and programme/project manager, focussed on the broader picture of IT as a business enabler
Hans Vandenbogaerde currently divides his time between close-to-the-business Program Management for the insurance company P&V Group and teaching at Hogeschool-Universiteit Brussel and at Syntra.
Hans has 25+ years of experience in IT and has evolved from system and network engineering functions over an IT infrastructure architect position towards project and program management of both application development and infrastructure projects. In the last years, Hans brings business and IT together at the strategic level. He has worked for bigger and smaller enterprises in both the private and the public sector.
As a teacher and trainer, Hans covers a broad spectrum of topics ranging from IT Strategy, IT Governance, COBIT, Information Security, Project Management, Business and Functional Analysis, Software Engineering, Scrum and Kanban development methodologies, Programming in Java, Ruby and PHP, database programming, Web CMS, Infrastructure Architecture and Linux. He also regularly lectures on these and related topics.
His MBTI indicator is ENTP.
Preferred Belbin team roles are Resource Investigator, Plant and Shaper
Filip De Sutter
Experienced CEO @ Queaso Services bv & Systray Solutions bvba | Ing. MSc/MBA, Business Management, New Business Development
Hans Vandenbogaerde
The road to digital success - The Antwerp Databikers app
De sleutelfiguur die ervoor zorgt dat vanuit een "Business Case" er een succesvolle software oplossing wordt opgeleverd die aan de gestelde verwachtingen en eisen van de klant voldoet is de Business Analist! Als eindwerk binnen de opleiding "Business Analist - ICT Architect" heb ik aan de hand van een concrete Business Case - de "Databikers App" - stilgestaan welke stappen (of methodologie) een Business Analist best dient te volgen om een één op één vertaling te garanderen tussen de Business Case en de uiteindelijk te bouwen software. Om dit succesvol te kunnen realiseren was de aangeleerde Business Analyse methodologie binnen deze opleiding doorslaggevend om de ontwikkeling de Antwerpse "Databikers app" tot een goed einde te kunnen brengen."
Lieven Raes, adviseur afdeling relatiebeheer - geo informatie Vlaanderen
Een opleiding die je onmiddellijk in de praktijk kan brengen, zo zijn er te weinig! Deze opleiding is gestoeld op theoretische fundamenten aangevuld met heel goede praktische toepassingen.
Ook door het feit dat iemand met enorm veel praktijkervaring de opleiding geeft kan je enorm veel praktische vragen stellen en meteen beginnen nadenken hoe je het binnen de eigen context kan gaan uitrollen.
Kortom een IT opleiding zoals een IT opleiding moet zijn.
Julie Vandekerckhove, IT Support Specialist Umain