Nabeschouwing Dag van de Industrie

SBM organiseerde derde editie op 29 sept. in Gent

Op 29 september 2017 organiseerde SBM voor de 6de keer de Dag van de industrie. Keynote was Ingenieur/Ondernemer/Komiek Filip Van den Abeele, gekend van TV.  Hij bracht een interessant exposé rond “De vierde industriële revolutie” en tijdens de afsluitende plenaire sessie nog een vervolgbeschouwing rond “Working in the Connected World.” We hebben het ooit allemaal geleerd: het eerste weefgetouw bracht in 1784 de eerste industriële aardverschuiving teweeg. Maar liefst 50 mensen werden in één klap vervangen door het weefgetouw. Een kleine eeuw geleden bracht de industrialisering in de Ford-fabrieken van de VS een 2de revolutie teweeg. Robots waren in ’69 dan weer goed voor de 3de industriële revolutie.

 

Anno 2017 staan we op de vooravond van de 4de industriële revolutie.

dag van de industrieWe zijn op weg naar een ecosysteem met complete interconnectiviteit waarin intelligente machines zorgen voor onbeperkte mogelijkheden. Slimme sensoren in slimme machines lijken ook hier op termijn de mens overbodig te maken.
Die revolutie vindt plaats in diverse sectoren. In de maakindustrie staan enorme wijzigingen voor de deur. Denk maar aan de mogelijkheden van het 3D printing.  Op IT gebied worden big data cruciaal, de offline wereld (winkels e.d.) worden gedigitaliseerd en we komen langzaam maar zeker bij "The internet of things' waar alles met elkaar in verbinding staat.  Ook voor de geneeskunde verwachten we tal van veranderingen: nieuwe therapieën, ingebouwde chips…   De transportsector zal eveneens grondig veranderen: denk maar aan de zelfrijdende wagens en drones. En in de landbouw wordt slimme machines inzetten een noodzaak.

 

Ons eigen leven gaat toch zeker niet te drastisch veranderen?


Ja, wat betekent het voor ons, dat leven en werken in die geconnecteerde wereld? Gaat “the rise of the robots” hier alles overnemen? De helft van alle taken die mensen nu uitvoeren, kan je automatiseren. Andere taken als leiding geven, creatief bezig e.d. niet. Er komen natuurlijk ook wel nieuwe jobs. De USP (unique selling position) van dé mens is zijn authentieke intelligentie, zeg maar zijn gezond boerenverstand dat de big data en dergelijke zal moeten interpreteren. Zijn creativiteit en empathisch vermogen ook en natuurlijk zijn grote geestdrift, de goesting om ondernemend te zijn. We staan dus best zo in het leven.
Op de arbeidsmarkt zie je steeds meer “losse” arbeidscontracten voor enthousiaste zelfstandigen, maar ook een toenemende polarisering tussen wie de nodige skills heeft en wie minder begiftigd in het leven staat.  Verder vind je heel verschillende generaties op de werkvloer: degenen die nog de oorlogsverhalen gehoord hebben, de babyboomers die het gemaakt hebben, maar niet altijd mee zijn met de digitale evoluties en natuurlijk ook de wendbare generatie Y en de aankomende generatie Z van “digital natives”.  De toekomst verwacht dat ieder van hen echt “intrapreneur” is, want in de meer wendbare arbeidsmarkt zal niet de sterkste het halen, neen, het wordt een “survival of the most adaptable to change”. We staan dus maar best open voor die changegolf. De aanwezige deelnemers op de Dag van de industrie waren het er over eens, Filip. Je betoog was helder, boeiend en leerrijk. Dank je wel…

Auteur : Myriam Vlieghe

 

U hebt interesse in een volgende editie van dit event?

Contacteer Myriam Vlieghe, Commercieel coördinator SBM voor Veiligheid, milieu, productie, onderhoud, kwaliteit, logistiek en inkoop via Myriam.Vlieghe@sbm.be